Rågsiktskakor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här är ett bröd som jag ätit mycket under hela min uppväxt, det fanns alltid hemma, mamma bakade stora satser och frös in. Mjukt, fluffigt och ljuvligt gott! Mycket barnvänligt, Stina åt med god aptit och gav högt betyg. Receptet, ja det finns på baksidan av rågsiktspåsen.

 

 

 

 

 

 

 

Rågsiktskakor 4st

5 dl mjölk
50 g smör, rumsvarmt
50 g jäst
1/2 dl sirap
1 1/2 tsk salt
1 1/2 msk brödkryddor
ca 1,4 liter rågsikt

Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och kryddor. Mät upp mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakning. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter.  Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper, nagga med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s