Elin 27 år – lyxig chokladkaka!

Igår fyllde Elin 27 år, och eftersom jag är hemmaman numera (föräldraledig) så hade jag ingenting att skylla på – en hembakad födelsedagstårta var det som måste skapas under dagen. Jag och Stina inledde dock dagen med att gå på babyrytmik på Missionskyrkan. Det är andra gången jag går på det nu och jag måste erkänna att det är riktigt mysigt. Tyvärr är det inte så många pappor som vågar sig dit – dom ska bara veta vad dom missar!

Efter det var det dags att gå hem och börja planera inför firandet av Elin, nu skulle vi skrida till verket – en tårta skulle skapas.

Eftersom Elin inte är så förtjust i marsipantårtor o.s.v. så beslutade jag mig ganska snart för att det skulle bli en chokladtårta eftersom det är Elins favorit. valet föll på en tårta som benämndes som ”lyxig chokladtårta”. Ett val som skulle visa sig vara ett mycket gott val.

Eftersom jag själv blev mycket nöjd så tänkte jag att jag måste dela med mig av receptet. Så för första gången på denna blogg kommer jag nu att dela med mig av ett recept – annars brukar det ju vara Elins specialitet.

Ingredienser:
Tårta:
250 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
250 g smör
6 st ägg
2.75 dl strösocker
1 dl vetemjöl

Glasyr:
100 g smör
100 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
0.5 dl (50 g) honung

Gör så här:

Tårta:

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant ca 22-26 cm i diameter.

Bryt och skär chokladen i mindre bitar. Använd en vass kniv.

Smält smöret på svag värme utan att det kokar. Börjar det koka, ta bort det från plattan direkt och låt det smälta av den värme det redan har. Värm på igen om det behövs.

Lägg chokladen i det varma smöret och rör om tills det smält. Först ser smeten lite geggig ut men fortsätt rör tills smeten blir blank och fin. (Om det behövs kan man under tiden värma på svag värme men det får absolut inte koka.)

Vispa ägg och socker till en ljus pösig smet med elvisp.

Tillsätt vetemjölet och rör eller vispa snabbt ner det.

Rör eller vispa till sist ner den smälta choklad- och smörblandningen. Om du använder elvisp, kör på lägsta effekt. Oavsett om du rör eller vispar så gör inte det längre tid än att allt är blandat.

Häll smeten i den smorda formen. Grädda i nedre delan av ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.

Observera att kakan ej ska vara helt genomgräddad. Den ska vara lite kladdig i mitten vilket stelnar när den svalnar.

Låt chokladkakan svalna i formen med en bakhandduk över. När den svalnat tillräckligt kan du ställa in den i kylen och därefter ska den stå i frysen minst en timme.

Glasyr:

Skär chokladen i mindre bitar med en vass kniv.

Smält smöret utan att det kokar och rör ner chokladen. (Ta bort kastrullen från plattan. Värm endast på om smöret blivit för kallt så att chokladen inte smälter.)

Rör tills all choklad smält och smeten är blank och fin. Rör sedan ner honungen.

Låt glasyren stå och svalna tills den blir ljummen och trögflytande.

(Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad så svalnar den fortare. Man kan även ställa ut den om det är kallt ute eller i kylskåp.)

Bred glasyren i ett jämnt lager ovanpå tårtan.

Låt chokladtårtan stå i kylskåp fram till servering.

Servera gärna chokladtårtan hallon och vispad grädde.

(Jag strödde också över krossade mariannekarameller vilket var riktigt gott! )

Denna tårta kan jag varmt rekommendera, riktigt got – dock väldigt mäktig p.g.a. all choklad. Och den fick godkänt av min superkonditor till fru vilket måste vara ett gott betyg 🙂

Annonser

2 thoughts on “Elin 27 år – lyxig chokladkaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s