Bulla upp!

När nu solen lyser med sin frånvaro, regnet smattrar mot fönsterrutan passar det perfekt att baka bullar och ladda upp frysen inför sommarens utflykter. Jag använder mig av receptet på baksidan av mjölpaketet, men tillsätter ett ägg på en dubbelsats för luftigare bullar eftersom min mamma och hennes mamma alltid gjort det:) Vill man göra fyllningen lite extra lyxig kan man addera mandelmassa. En enkel sats går smidigt att baka för hand men gör man en dubbel är det skönt att ha en maskin till hjälp.

Vetebullar; cirka 40 st.
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
Fyllning;
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel eller 2 msk vaniljsocker
Smält margarinet och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan och rör om. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar 1/2 dl till utbakningen. Arbeta kraftigt till en smidig deg, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter om du bakar för hand. Jäs i cirka 30 minuter under bakduk. Blanda under tiden samman fyllningen. Knåda degen på lättmjölat bakbord och dela i två delar. Kvala ut till en rektangulär kaka och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och skär lagom stora bitar. Eller vik över halva degen och skär smala remsor som snurras till bullar. Låt bullarna jäsa i cirka 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna innan gräddning och strö över pärlsocker. Grädda tills de fått fin färg, cirka 7 minuter.

Lämna en kommentar