Köksrenoveringen fortsätter

Nu har jag haft semester i 2 veckor, vädret har ju minst sagt varit värdelöst. Men ser man det ur ett köksrenoveringsperspektiv har det varit ett perfekt väder. För hade det varit strålande solsken och varmt ute så är det klart att man inte vill vara inomhus och renovera. Vi håller som vi har skrivit om tidigare (klicka här) att renovera vårt kök. Och köket börjar nu äntligen ta form, klickgolvet är borttaget, platsmattan och masonitskivorna som dolde sig där under likaså. Trägolvet som vi fann där under är slipat och vi håller på att såpskura golvet för fullt. Väggarna har vi målat vita och vi har också monterat in ytterligare en bänkyta med lådor och vitrinskåp – resultatet ser ut att bli riktigt bra. Här följer nu några bilder för att visa vad som har gjorts.

Så här såg köket ut efter att vi tagit bort klickgolvet, en gräslig plastmatta dolde sig därunder. Här ser ni också den vägg där vi nu har byggt till ytterligare bänkyta m.m. Bild på det kommer sedan.


Under platsmattan dolde sig dock lite överraskningar. Det visade sig bl.a. att det tidigare funnits en vedspis i köket för det var murat med tegelsten. Med andra ord saknades här det fina trägolv som vi vill ha i köket. Vi fick börja med att knacka bort tegelstenarna, regla upp så gott det gick och sedan har vi lagt dit golvspånskivor som vi sedan ska belägga med klinkers. Vi hoppas att det blir bra.

När vi äntligen fått bort klickgolvet, den platsmatta samt den masonitskiva med tusentals tillhörande småspik så var det äntligen dags att slipa trägolvet. Vi hyrde en golvslip hos Söderlunds färg i Edsbyn och sedan var det bara att köra. Det tog lite tid att lära sig hur den fungerade, men efter ett tag gick det bra och resultatet blev fint som ni ser – nu återstår bara såpskurningen med linoljesåpa innan golvet är helt färdigt.

Ett skurgolv är ett slipat eller obehandlat trägolv som genom slitage och såpskurning fått en hård, tålig och vackert ljus yta. Man behandlar alltså golvet med såpa, ju längre tid man gör det desto hårdare, tåligare golv får man.
Sedan var det dags att montera upp den nya bänkskivan, lådorna samt skåpen som vi köpt från IKEA. Vi lyckades hitta samma som vi hade i köket i övrigt så att det blir enhetligt och fint. Vi valde lådor av modellen STÅT och till vitrinskåpen valde vi att köpa vitrindörr av modellen LIDINGÖ eftersom vi tycker att detta passar bättre till än de vitrindörrar som hör till STÅT serien. Vi fick hjälp av min pappa Per-Olov att montera skåpen.

Här är en bild på vitrindörrarna. Handtagen heter ”Smidd” och kommer också från IKEA, dessa har dock utgått ur sortimentet och säljs inte längre. Men eftersom vi hade dessa i resten av köket ville vi gärna ha samma även på de nya lådorna och vitrindörrarna. Vi letade därför efter dessa på bl.a. Blocket och lyckades där finna en som sålde dem – vilken tur!

Här är en bild av hur det ser ut när nya bänkskivan samt lådorna och skåpen har kommit på plats. Om man jämför med den första bilden så tycker vi att resultatet har blivit bra, vi är mycket nöjda.

Före och efter….. visst har det blivit fint?

Dock kvarstår lite arbete innan vi anser oss vara helt färdiga och vi kan möblera köket igen. Golvet ska såpskuras ett par gånger till, golvlister ska sättas på plats m.m. Men vi lägger upp fler bilder när vi är färdiga.

/Christian

Annonser

3 thoughts on “Köksrenoveringen fortsätter

  1. Jag hoppas att ”vi i villa” återigen utser en tävling om vem som har Sveriges fulaste kök och där priset är att vinna ett nytt kök. Nästa gång blir det vi. Ni är däremot chanslösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s