Morotskaka

Morotskaka är en av mina favoriter, saftig mjuk botten och sedan glasyr ovanpå, lyxig. I helgen har vi varit i Töreboda och firat min pappa som fyllt 50. Grattis pappa! Även pappa gillar denna kaka och hade önskat den till sin fest. Vi gjorde den i en mindre långpanna och skar upp i lagom stora rutor. För att piffa till kakan garnerades glasyren med lite kokos som blandats med kanel.

Detta recept med valnötter är från Anna och Fanny Bergenström.

50-100 g hackade valnötskärnor
2-3 morötter (300 g)
3 dl socker – helst hälften farin
1/2 tsk salt
2 dl solrosolja
3 medelstora ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
Glasyr
150 g philadelphiaost
3/4 dl siktat florsocker
1-2 msk pressad citron

Smörj en rund kakform, ca 22 cm i diameter, eller använd en mindre långpanna. Klipp ut bakplåtspapper efter formens botten och lägg i, smörja och bröa längs formens kanter. Värm ugnen till 180 grader. Grovhacka valnötskärnorna. Skala och riv morötterna ganska fint. Ställ nötterna och morötterna åt sidan. Vispa ihop solrosolja, socker och en gnutta salt och rör sedan ner ett ägg i taget. Blanda ner nötterna och de rivna morötterna. Rör om så att allt blandar sig. Blanda vetemjöl med både bakpulver och bikarbonat samt kanel. Vänd ner detta i kaksmeten. Häll smeten i den smorda formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Låt kakan kallna. Bred sedan över glasyren gjord av mosad philadelphiaost som blandats med siktat florsocker och lite pressad citronsaft.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s