Handla ekologiskt?

Det här med att handla ekologiskt är svårt. Jag är värdelös på det här med att handla ekologiskt. Jag vill gärna bli bättre, men ofta tar snålheten övertaget och jag handlar i stället de där vanliga bananerna, eller den vanliga mjölken. Men om man nu ska börja handla ekologiskt finns det kanske någonting som man kan börja med. Jag har svårt att fylla hela kundvagnen med ekologiskt, hur kan jag börja, hur ska jag tänka? Börja med att byta ut några riktiga miljövärstingar säger Naturskyddsföreningen som precis har givit ut en lista över ”Fem värstingar att byta till ekologiskt”.  Här är de fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska enligt Naturskyddsföreningen. Kanske kan det bli en början?

Kaffe
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 

Bananer och vindruvor
Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter
För några kronor extra kan du få mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

Kött
När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis
Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. Skurken nummer ett är King Edward – en kung som borde störtas!

Annonser

3 thoughts on “Handla ekologiskt?

  1. Jag är precis lika dålig på detta. Lite tråkigt att denna topp-fem-lista o miljöbovar är större del av den svenska matkassen. Det blir en tung skuta att vända på…

  2. Köp inte grönsaker och frukt från Holland, och Brasilien verkar ha dåligt kött.. Köp kläder på second hand och möbler lika så. Usch vad klädindustrin är hemsk! Jag är oxå dålig på allt det här, har väl kommit längst med skönhetsprodukter och kläder.. Maten är så svårt, men jag försöker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s